Transplantacija kose

Opadanje kose je normalan i prirodan proces tijekom kojeg se ispadanje vlasi nadoknađuje novima, ali ako primijetite ubrzano opadanje kose – to već može biti znak postojanja ozbiljnijeg problema. Jako opadanje kose uglavnom pogađa muškarce, ali i žene, i zbog tog problema mogu ostati potpuno ćelavi ako se na vrijeme ne obrate stručnjacima.

Ne postoji starosna granica kada bi bilo najbolje obaviti transplantaciju kose. Ako ste primijetili jako opadanje kose i želite riješiti problem, važno je znati da je transplantacija kose jedino dugotrajno rješenje!

Prvi stupanj je onaj kada nije došlo do velikog gubitka kose i tada se transplantacija može obaviti prema individualnoj želji i potrebi klijenta. Kod muškaraca, jako opadanje kose može trajati mjesecima ili čak godinama, a tada ste već dobar kandidat za transplantaciju kose. Ne dopustite da alopecija preraste u prekomjerni ili potpuni gubitak dlaka, jer tada transplantacija neće biti moguća, s obzirom da neće biti dovoljno donatorske kose. Zato ne čekajte, kontaktirajte nas kako bismo na vrijeme procijenili stupanj gubitka kose i utvrdili jeste li dobar kandidat za transplantaciju kose!

Tijekom pregleda, prvo ćemo provesti kontrolu kvalitete donatorske regije vaše kose. Bitno je utvrditi imate li dovoljnu količinu folikula koji se ekstrahiraju s davajuće regije kako bi transplantacija kose bila uspješna. Tijekom liječničkog pregleda procijenit ćemo sve te elemente i dati vam detaljnu procjenu vaše pogodnosti za transplantaciju kose, kao i mogućnosti postizanja maksimalnih rezultata.

Tijekom prve faze intervencije transplantacije kose, uzimaju se zdrave folikularne jedinice dlaka s donatorske (davajuće) regije. Folikularne jedinice mogu sadržavati jednu ili više dlaka. Sam proces ekstrakcije vrši se automatizirano. Svakoj pojedinačnoj folikularnoj jedinici pristupa se pod odgovarajućim kutom, zatim se izrađuje incizija na koži određene dubine kako bi se jedinica u cijelosti oslobodila bez oštećenja. Nakon toga, folikul/graft izvlači se s donatorske regije i stavlja u otopinu u kojoj se čuva do implantacije.

Nakon završene ekstrakcije, započinje druga faza koja uključuje implantaciju transplantata u regiju gdje je nastao gubitak kose.

Transplantacija kose je izuzetno uspješan postupak koji daje potpuno prirodan rezultat. Ne ostavlja ožiljke na donatorskoj regiji, pa se kosa kasnije može šišati vrlo kratko bez primjetnog traga da je intervencija ikada obavljena.

Oporavak

Svaki pacijent nakon transplantacije kose dobiva steznik koji sprječava spuštanje oteklina, preventivno sredstvo protiv bolova, i set za njegu donatorske regije i transplantata. Ako pacijent slijedi upute nakon transplantacije kose, nema razloga za brigu oko uspješnosti same procedure. Dan nakon intervencije, pacijent dolazi na kontrolni pregled i prvo pranje kose. Gaza koja se nalazi na zatiljnom dijelu glave uklanja se i više se ne vraća. Tada ćete dobiti savjete kako samostalno održavati donatorsku regiju i transplantiranu kosu.

Potrebno je paziti da se fizički ne ošteti tretirani dio tijekom perioda oporavka (11 dana), posebno pripaziti pri oblačenju ili skidanju odjeće preko glave. Prekomjerno konzumiranje cigareta, boravak u zadimljenim prostorijama, upotreba bilo kojih vrsta droga i korištenje lijekova ili kozmetičkih preparata bez konzultacije s liječnikom nije dozvoljeno. Također, nije preporučen boravak u saunama ili kupanje u moru ili bazenu, kao i direktno izlaganje Suncu prvih mjesec dana (ili koristiti zaštitu u obliku šešira, kape, kačketa, marame).

Svakodnevnim aktivnostima možete se vratiti nakon dva dana. Povratak umjerenoj fizičkoj aktivnosti dozvoljen je nakon dvije tjedna, dok se s treninzima treba pričekati do dva mjeseca.

Druga kontrola je 11 dana nakon intervencije, kada se uklanjaju preostale krastice. Ako pacijent nije u mogućnosti doći osobno, dobit će online upute.

Važno je napomenuti da kosa koja je transplantirana počinje opadati nakon 14 dana, zatim slijedi razdoblje od 3-4 mjeseca stagnacije, da bi tek nakon tog perioda počela postepeno rasti. Prvi rezultati vidljivi su nakon 6 mjeseci, a za konačne rezultate treba pričekati 12-15 mjeseci.

Preporučeno je šišanje samo škarama. Šišanje strojčekom u području donatorske regije nije preporučeno u prvih dva mjeseca, dok transplantiranu kosu strojčekom možete šišati tek nakon godinu dana. Izbjegavajte upotrebu gelova, sprejeva i boja.

Da li je transplantacija kose bolna?

Intervencija se u većini slučajeva obavlja pod lokalnom anestezijom, kratkotrajnom intravenoznom sedacijom ili kombinacijom ove dvije vrste anestezije. Ordinacija VatanMed pristupa anesteziranju pacijenata koristeći poznatu tursku, dermojet – painless, anesteziju koja se primjenjuje kao prvi korak prije injekcijske anestezije kako bi se klijentu osiguralo ugodno i bezbolno iskustvo tijekom intervencije. Sama intervencija nije bolna. Nakon intervencije može se pojaviti bol, obično slabog intenziteta, pa se pacijentu preventivno mogu propisati tablete protiv bolova nakon zahvata.

Koliko traje intervencija?

Intervencija transplantacije kose završava se u samo jednom danu, dok točno vrijeme trajanja zahvata ovisi o broju graftova koji se presađuju. Prosječno vrijeme trajanja intervencije je oko 7 sati. Tijekom tog vremena, intervencija se izvodi u dvije faze, s pauzom između za odmor i osiguran obrok. Za obavljanje transplantacije kose nije vam potrebno uzimati bolovanje ili godišnji odmor. Svakodnevnim aktivnostima možete se vratiti dan nakon intervencije, uz poštivanje preporuka liječnika.

Da li postoje nuspojave?

Operacijske sale se redovito dezinficiraju, a svaki pacijent na početku intervencije dobiva novi set instrumenata, što potpuno izbjegava mogućnost infekcije. Naš liječnik će vam preventivno propisati antibiotike. Kod nekih pacijenata zbog iritacije kože u području glave može se pojaviti blago crvenilo, koje se povlači kroz nekoliko dana. Lokalni anestetik (vrlo rijetko) može izazvati blagi otok na čelu, koji se zadržava dan, dva nakon intervencije. Za sprječavanje otoka, svaki pacijent dobiva steznik i lijek protiv otoka. Blagi bolovi odmah nakon intervencije su mogući, stoga se pacijentu preventivno propisuje analgetik. Moguće je i blago krvarenje na donatorskoj regiji nakon zahvata, pa se na taj dio stavlja gaza u prvih 24 sata. U prvih 14 dana nakon transplantacije kose može biti prisutan blagi svrbež, uzrokovan zarastanjem.

Da li je dovoljna jedna intervencija?

Broj postupaka transplantacije kose isključivo ovisi o površini regije koja se prorijedila. Prvo se radi procjena donatorskog dijela i sukladno tome donosi odluka. U većini slučajeva dovoljno je jednom se podvrgnuti zahvatu, ali ponekad i dva puta, ovisno o obimu regije gdje je nastao gubitak kose, kao i o količini i kvaliteti dlake s donatorskog dijela. Svaka donatorska regija je različita i diktira broj graftova, sukladno tome odredit će se maksimalan broj graftova koji je moguće transplantirati tijekom jedne intervencije.

Kako prepoznati dobro urađenu intervenciju transplantacije kose?

➡️ Prirodan izgled
➡️ Pravilno definisana prednja linija (čela)
➡️ Pravilno uzeti graftovi sa donorske regije
➡️ Pravilno raspoređeni graftovi
➡️ Odgovarajuća gustina kose

Rezultati

Ponosni smo na rezultate koje smo zajedno postigli!

Zakažite konsultacije

Naše ljubazno osoblje će Vas kontaktirati za više informacija.

BESPLATANE KONSULTACIJE

Popunite kontakt formu i brzo ćemo vas kontaktirati  

VatanMed garantuje privatnost i zaštitu ličnih podataka.